Wesele - radość czy stres?

od narzeczeństwa do ślubowania

Wesele - radość czy stres?

Postprzez Aniula w 08 Gru 2009, 12:51

Pytanie do tych dziewczyn które już są po ślubie. Czy faktycznie stres związany z tym dniem (dot. m. in. spraw organizacyjnych) troszkę burzy obraz wyobrażenia o białej sukience, tym że to juz na zawsze, tej całej emocjonalnej otoczki? Czy nie zwraca się na to uwagi? Jestem ciekawa czy można się tym niepowtarzalnym w życiu dniu nacieszyć i poczuć prawdziwą radość z niego? Wiem że sprawa jest bardzo indywidualna ale zachęcam do podzielenia się waszymi subiektywnymi wrażeniami:) Jakby nie było słyszałam często opinie par młodych że na weselu można się bawić super, ale nie na swoim;)
A dziewczyny które są przed ślubem, macie obawy związane z waszym samopoczuciem? Czy będziecie rozpromienione czy wręcz kłębkiem nerwów? Ja coraz częściej się nad tym zastanawiam jak to jest:)
Aniula
Nowicjuszka
Nowicjuszka

Dołączenie: 02 Gru 2009, 20:37
Wpisz liczbę między 11 a 99: 13

Re: Wesele - radość czy stres?

Postprzez MONIKA w 08 Gru 2009, 14:57

Wiesz ja uważam że to zależy od podejścia młodych.
Ja przyznam stresowałam a raczej denerwowałam się przed weselem jak np były lekkie kłótnie o sadzanie gości i tego typu sprawy. niestety moja teściowa mi się wtrącała a tego nie znoszę :P

Natomiast jesli chodzi o sam dzień ślubu to było super.
Fakt w kościele się troszkę rozkleiłam ale tylko jak wchodziłam do środka potem było już ok.
A na weselu bawiłam się super było to najlepsze wesele na jakim byłam ( ależ jestem skromna)
I najlepiej się na nim bawiłam.
Myślę że zasada jest taka że się nie można spinać i wszystkim przejmować.

A jezeli chodzi o alkohol to z mężem normalnie piliśmy ale nie tak żeby się nawalić :)
Image
Image
Awatar użytkownika
MONIKA
Ekspertka

Dołączenie: 07 Paź 2008, 13:36

Postprzez Paulina w 09 Gru 2009, 12:54

Ja się na swoim dobrze bawiłam chociaż wiem że na samym początku goście nie za bardzo chcieli tańczyć i trochę sie tym martwiłam że stypa itp. jednak potem wszystko było ok i zabawa się rozkręciła. :)
Awatar użytkownika
Paulina
Foremka
Foremka

Dołączenie: 23 Gru 2008, 10:21
Miejscowość: Warszawa

Postprzez kokietka34 w 21 Kwi 2010, 12:03

cierpliwości trzeba w tym temacie, wesele to część najważniejszego dnia w związku między dwojgiem partnerów.
kokietka34
Nowicjuszka
Nowicjuszka

Dołączenie: 07 Kwi 2010, 14:15
Wpisz liczbę między 11 a 99: 88

Postprzez MONIKA w 22 Kwi 2010, 12:18

No i nie można za bardzo się spinać. kilka razy byłam na weselach gdzie młodzi się prawie pokłócili np o to ze młody za duzo pił albo że za mało tańczył:P
Image
Image
Awatar użytkownika
MONIKA
Ekspertka

Postprzez Gruszka w 25 Kwi 2010, 16:50

A ja mam w tym roku tyle wesel, że na pewno części odmówię, a do pozostałych będę się spinać, chociaż to nie mój ślub :) Na swoim to chyba ucieknę sprzed ołtarza, bo mnie stres zje :)
Gruszka
Pisarka
Pisarka

Dołączenie: 24 Lut 2010, 15:36
Wpisz liczbę między 11 a 99: 56

Postprzez MONIKA w 26 Kwi 2010, 09:01

a ja idę za tydzień na wesele :)

I już teraz jak z młodą rozmawiałam to spięć jest co niemiara bo teściowie są strasznie wtrącający. i np chcą decydować nawet o tym jak młody będzie ubrany :lol: :lol:
Image
Image
Awatar użytkownika
MONIKA
Ekspertka

Postprzez całkieminna w 27 Kwi 2010, 15:24

stres zdecydowanie, wolę przyjęcie z małą liczą osób, tak planuję.....
całkieminna
Nowicjuszka
Nowicjuszka

Dołączenie: 27 Kwi 2010, 15:04
Wpisz liczbę między 11 a 99: 58

Postprzez MONIKA w 28 Kwi 2010, 08:50

Ja byłam kiedys na takim przyjęci 30 osobowym ale to tez jest chyba stres
Image
Image
Awatar użytkownika
MONIKA
Ekspertka

Postprzez Paulina w 29 Kwi 2010, 12:50

całkieminna

A kiedy planujesz to przyjęcie???
i wiesz mniej więcej na ile osób??
Awatar użytkownika
Paulina
Foremka
Foremka

Dołączenie: 23 Gru 2008, 10:21
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Gabriela1458 w 09 Lip 2010, 08:13

U nas było dość nietypowo. Nie chcieliśmy typowego wesela, bo ich nie lubimy, początkowy plan był taki, żeby zaprosić najbliższą rodzinę na obiad, ale okazało się, że najbliższej rodziny jest strasznie dużo ;) więc i idea przyjęcia się rozrosła. Było lekko ponad 60 osób, było przywitanie nas przez grupę szlachecką na zamku, był obiad w pięknej zamkowej sali z pysznym, staropolskim jedzonkiem, grał kwartet smyczkowy, w przerwie było bratanie się wzajemne w parku, potem jeszcze jakaś pieczeń z dziczyzny, sałatki itp i do domu ;) Trwało to ok. 7 godzin, było elegancko, ale nie drętwo i wyglądało na to, że wszystkim się podobało, nam także :) Z alkoholi było głównie wino, ale trochę wódki też, myślę że wszystkiego w sam raz.

Stres, wiadomo, jakiś był, ale myślę, że znacznie mniejszy niż przy całonocnym, tradycyjnym weselichu ;) Ale myślę, że tu dużo zależy od specyfiki rodziny, czy coś takiego jak u nas ma szansę się fajnie udać i nie przemieni się w iście smętne popołudnie ;) No i też jeśli ktoś wie, że potrafi się super z własną rodziną bawić całą noc i ma z nimi spójną wizję tego co to znaczy dobra zabawa, to też ok, my mieliśmy co do tego spore wątpliwości ;P
Gabriela1458
Nowicjuszka
Nowicjuszka

Dołączenie: 07 Lip 2010, 07:47
Wpisz liczbę między 11 a 99: 23

Postprzez MONIKA w 09 Lip 2010, 10:38

Ja to bym się bardziej obawiała takiego 7 godzinnego przyjęcia że będzie drętwo bo na weselach zazwyczaj jak sobie ludziska popiją to zabawa zawsze jest.

Ale super że Wyszło wam to przyjątko tak fajnie z tego co opisujesz to naprawdę świetny pomysł i alternatywa jak ktos nie chce takiego wielkiego wesela :)
Image
Image
Awatar użytkownika
MONIKA
Ekspertka

Powróć do Ślub

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości